Fullkornslimpa

Detta är 1 Sats och ger 8 st bröd.

7 dl klippt råg (Rågkross)
1,5 l vatten
8 hg, ca: 7d, grovt rågmjöl 
salt
150 g matfett
3 dl maltsirap (Brödsirap)
80 g jäst
ca 1 kg, ca: 8dl, vetemjöl

Dagen före blötlägger du den klippta rågen i ca 5 dl vatten.

Baknings dagen gör du en deg av alla ingredienser och börjar lämpligen med resten av vattnet (ca 1 liter vatten). Ta inte allt vetemjöl på en gång. Det är till för att degen skall få en lagom konsistens och skall arbetas in efter hand.

När degen är färdig skall den vila en halvtimme.

Så är det bara att riva bullar, pensla med lite vatten och grädda 25 minuter i 220 graders värme.
 


Malins Skorpor

50g jäst
1 tsk salt

½ liter mjölk
100g ister (eller 150g ister och inget smör)
100g smör
2 dl farinsocker (eller 1 dl socker)

minst:
(2 msk stött kardemumma)
2 msk anis
2 msk fänkål
2 msk pomerans
2 påsar bröd kryddor

ca 9 dl vetemjöl
ca 5 dl grahamsmjöl

Bakningen:
1. Ljumma mjölken, 37gr, tillsätt ister och smöret
2. Blanda jäst och salt blanda med mjölken
3. Till sätt socker och kryddorna

4. Rör ner mjölet till en smidig deg

5. Jäs 30-40 min

6. 6 längder på plåt
7. Jäs 30-40 min

8. 225o 20 min

9. Låt svalna på galler
10. Dela bullarna när de har svalnat
11. Torka sedan i ugn 50-75o
 


Kanelkaka

Rör ihop: 3 dl gräddfil
                1 tsk bikarbonat
                 Låt stå

Rör ihop:     175 gr smör
                    2 ½ dl strösocker

Tillsätt:     2 ägg, ett i taget
                 Därefter: 4 ½ dl vetemjöl blandat med
                1 tsk vaniljsocker
                1 tsk bakpulver
                1 nypa salt
                 växelvis med gräddfilen.

Blanda 1 dl strösocker och 1-2 tsk kanel.
Smöra en hålform (1 ½ l) och strö den med socker/kanelblandningen.
Häll i hälften av smeten i formen och strö socker/kanel över, häll i resten av smeten och täck med resten av socker/kanelblandningen.

175 gr 35-45 min
När kakan svalnat lite, stjälp upp den på ett fat och vänd på ett nytt fat, så den  knapriga sidan vänds upp.
 


Mormors solskenskaka

3 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1,5 dl smält smör

Rör ihop allt.
175 gr 30 – 35 min
 


Mammas gaffelkakor.

Rör ihop poröst:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap

Blanda ihop:

 ½ dl finhackad sötmandel
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

och tillsätt smör/sockersmeten.

Rulla ut fingertjocka längder på plåt. Platta till med en gaffel.

175 gr 8-10 min
Skär på snedden och låt kallna på plåten.
 


Kladdkaka.

Rör ihop:

 3 dl strösocker
2 ägg
4 msk kakao
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Tillsätt:

100 g smält smör
1 dl kokos eller hackade nötter
1 ½ dl vetemjöl

175 gr c:a 20 min, ska vara kladdig
 


Annikas Svartavinbärskaka

12-16 bitar
 

Rör ihop:
4 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk socker

 tryck ut i en form, 24 cm, löstagbar botten.

Fyllning:
2 dl svarta vinbär
150 g smör
100 g mandelmassa
½ dl socker
4 ägg
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 påse flagad mandel

Rör smöret smidigt.
Riv mandelmassan och blanda med smöret.
Blanda i socker, ägg och mjöl, blandat med bakpulver.
Bred ut smeten ovanpå bären.
Strö över flagad mandel.

200 gr 25 min
 


Apfelestrudel

 6 bitar

1 paket Filodeg i ark ca 30x40 cm
3 msk smör eller olja att pensla med
3 st äpplen
1 msk kanel
1,5 msk honung
2 msk citronsaft alt 2 msk rom
2 msk russin (kan uteslutas)
2 msk flagad mandel

Gör så här
1. Lägg bakplåtspapper på en plåt .
2. Tärna äpplena i ca cm-stora kuber eller tunna skivor. Smält honungen i mikrovågsugn och rör ner i äppelbitarna. Tillsätt kanel, citronsaft och russin. Rör om.
3. Smaka och tillsätt ev. mer honung/socker efter smak.
4. Rulla upp filodegsarken. Fukta en handduk, som du kan lägga över de uppvikte arken medan du penslar. De torkar snabbt och blir spröda.
5. Lägg ett ark filodeg på bakplåtspappret. Pensla tunnt med smör/olja med svepande penseldrag. Varje cm måste inte vara penslad.
6. Lägg på ett nytt ark, pensla. Lägg 6 ark på varandra med smör emellan. Lägg äppelbitarna i en sträng mitt på filodegsarken.
7. Vik in ett par cm i kortsidorna. Pensla med smör så att det limmar sig. Vik därefter ihop långsidorna så att du får ett fint paket. Pensla med smör på paketet.
8. Grädda i 175 gr ca 25 min.  Pudra florsocker över.

 


Goda kakan med hål i

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Vispa ägg och socker poröst.
Sikta ned mjölet blandat med bakpulver.
Tillsätt vattnet.

Grädda i 24 cm form med löstagbar kant, ”bröad” med kokos.
175 gr 35 - 40 min

Chokladsås
2 msk kakao
2 dl vispgrädde
½ dl socker

Koka i 5 min.
Rör i 75 g smör, låt svalna och tillsätt 3 tsk vaniljsocker.

Gör flera hål i kakan med en vass kniv. Häll över chokladsåsen, garnera med kokos.
 


Kanelmazarin

10 bitar

25 g smör
1 msk ströbröd + 1 tsk kanel

Smörj form med löstagbar kant, c:a 24 cm. Blanda ströbröd och kanel och strö formen med det.
Lägg i 3 st tunt klyftade äpplen.

Fyllning:
1 dl sötmandel
5 bittermandlar
200 g smör
2 ½ dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk

Mal mandeln.
Rör smör och socker luftigt. Tillsätt ägget.
Blanda i mandel och mjöl, blandat med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölken sist.
Bred smeten över äpplena.

175 gr 35 – 40 min

Låt kallna innan den stjälps upp. Pudra över ½ tsk kanel.
 


Mintiga chokladbröd

Ca 65-70 st


100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2,5 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
10 st mortlade marianne (godiset)
1 ägg
1 uppvispat ägg till pensling
Pumpakärnor och pärslocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt med hjälp av elvisp med degkrokar. Blanda samman kakao, bakpulver, mjöl, vaniljsocker samt krossad marianne och rör ner i smöret. Tillsätt ägget och arbeta samman allt till en jämn deg.
2. Dela degen i mindre delar och rulla ut till tunna, tumstjocka stänger. Gör dem så långa att de ryms på en bakplåtsklädd plåt. Platta till försiktigt och pensla med uppvispat ägg. Strö över pumpakärnor samt pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Skär längderna i små bitar på snedden innan de hinner svalna helt.

 


Lyxig rabarberkaka med mandelmassa och kardemumma
En lyxig kaka som passar lika bra till desserten som till en picknick-fika.

10 bitar


100 g smör
3 små ägg
2 dl strösocker
1 dl grädde
½ dl vatten
200 g riven mandelmassa
4 dl vetemjöl
150 g malen eller finhackad mandel
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 tsk nymalen kardemumma
500 g finstrimlade rabarber
¾ dl socker
2 msk potatismjöl

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform som har en diameter på 23 cm och täck dessutom gärna botten med bakplåtspapper. Blanda rabarbern med den lilla mängden socker samt potatismjöl i en skål.
2. Koka upp grädde och vatten i en tjockbottnad kastrull och smält därefter smöret i den heta mjölken. Vispa ägg och strösocker till en pösig smet. Blanda riven mandelmassa, vetemjöl, mandel, kardemumma vaniljsocker och bakpulver.
3. Rör ner grädden i äggsmeten och därefter de torra ingredienserna. Häll smeten i formen. Krama ur rabarbern och fördela längs med kanterna. Om du lägger för mycket rabarber i mitten är det risk att kakan sjunker ihop just där.
4. Grädda långt ner i ugnen i ca 1 timma. Sänk därefter värmen till 150 grader och grädda i ytterligare ca 30 minuter eller tills kakan ”stannar”. Låt svalna i formen. Pudra eventuellt florsocker över kakan innan servering.

 


Maränger

För att lyckas med marängsmeten krävs att bunken som används är ren och fri från fett och att det inte finns någon äggula kvar i äggvitorna. Genom att tillsätta citron stabiliserar man äggvitan vid vispningen.

Börja alltid vispa på lägre hastighet med en mindre mängd socker och öka efter hand.
Avstanna vispningen när marängen är fast och smidig.
Vispar man för länge riskerar marängen att bli grynig.

Färga gärna marängerna rosa eller gröna med några droppar karamellfärg i smeten. Smaksätt dem med hackade nötter, rostad kokos, nutella eller krossade karameller.

Vill man ha riktigt torra maränger kan man efter gräddningstiden sänka värmen till cirka 50- 60 grader och låta marängerna stå kvar i ugnen någon timme.


Ingredienser

20småmaränger
3 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk citron

Så här gör du

60minuter

1. Sätt ugnen på 125 grader. Blanda äggvitor, en tredjedel av 
sockret och citron i en bunke.
2. Börja vispa blandningen på medelhastighet tills den börjar 
vitna. Blanda ner resten av sockret, öka vispningen och fortsätt vispa till en fast och smidig maräng.
3. Klicka upp marängen med en sked till önskad form på bakplåtspapper. Klicka inte ut marängerna för tätt för de sväller en aning.
4. Grädda mitt i ugnen cirka 45-60 minuter beroende på storlek och om man vill ha torra eller sega maränger.