Fullkornslimpa
Detta är 1 Sats och ger 8 st bröd.
7 dl klippt råg (Rågkross)
1,5 l vatten
8 hg, ca: 7d, grovt rågmjöl
salt
150 g matfett
3 dl maltsirap (Brödsirap)
80 g jäst
ca 1 kg, ca: 8dl, vetemjöl
Dagen före blötlägger du den klippta rågen i ca 5 dl vatten.
Baknings dagen gör du en deg av alla ingredienser och börjar lämpligen med
resten av vattnet (ca 1 liter vatten). Ta inte allt vetemjöl på en gång. Det är
till för att degen skall få en lagom konsistens och skall arbetas in efter hand.
När degen är färdig skall den vila en halvtimme.
Så är det bara att riva bullar, pensla med lite vatten och grädda 25 minuter i
220 graders värme.
Malins Skorpor
50g jäst
1 tsk salt
½ liter mjölk
100g ister (eller 150g ister och inget smör)
100g smör
2 dl farinsocker (eller 1 dl socker)
minst:
(2 msk stött kardemumma)
2 msk anis
2 msk fänkål
2 msk pomerans
2 påsar bröd kryddor
ca 9 dl vetemjöl
ca 5 dl grahamsmjöl
Bakningen:
1. Ljumma mjölken, 37gr, tillsätt ister och smöret
2. Blanda jäst och salt blanda med mjölken
3. Till sätt socker och kryddorna
4. Rör ner mjölet till en smidig deg
5. Jäs 30-40 min
6. 6 längder på plåt
7. Jäs 30-40 min
8. 225o 20 min
9. Låt svalna på galler
10. Dela bullarna när de har svalnat
11. Torka sedan i ugn 50-75o
Kanelkaka
Rör ihop: 3 dl gräddfil
1 tsk bikarbonat
Låt stå
Rör ihop: 175 gr smör
2 ½ dl strösocker
Tillsätt: 2 ägg, ett i taget
Därefter: 4 ½ dl vetemjöl blandat med
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
växelvis med gräddfilen.
Blanda 1 dl strösocker och 1-2 tsk kanel.
Smöra en hålform (1 ½ l) och strö den med socker/kanelblandningen.
Häll i hälften av smeten i formen och strö socker/kanel över, häll i resten av
smeten och täck med resten av socker/kanelblandningen.
175 gr 35-45 min
När kakan svalnat lite, stjälp upp den på ett fat och vänd på ett nytt fat, så
den knapriga sidan vänds upp.
Mormors
solskenskaka
3 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1,5 dl smält smör
Rör ihop allt.
175 gr 30 – 35 min
Mammas
gaffelkakor.
Rör ihop poröst:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
Blanda ihop:
½ dl finhackad sötmandel
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
och tillsätt smör/sockersmeten.
Rulla ut fingertjocka längder på plåt. Platta till med en gaffel.
175 gr 8-10 min
Skär på snedden och låt kallna på plåten.
Kladdkaka.
Rör ihop:
3 dl strösocker
2 ägg
4 msk kakao
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
Tillsätt:
100 g smält smör
1 dl kokos eller hackade nötter
1 ½ dl vetemjöl
175 gr c:a 20 min, ska vara kladdig
Annikas Svartavinbärskaka
12-16 bitar
Rör ihop:
4 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk socker
tryck ut i en form, 24 cm, löstagbar botten.
Fyllning:
2 dl svarta vinbär
150 g smör
100 g mandelmassa
½ dl socker
4 ägg
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 påse flagad mandel
Rör smöret smidigt.
Riv mandelmassan och blanda med smöret.
Blanda i socker, ägg och mjöl, blandat med bakpulver.
Bred ut smeten ovanpå bären.
Strö över flagad mandel.
200 gr 25 min
6 bitar
1 paket Filodeg i ark ca 30x40 cm
3 msk smör eller olja att pensla med
3 st äpplen
1 msk kanel
1,5 msk honung
2 msk citronsaft alt 2 msk rom
2 msk russin (kan uteslutas)
2 msk flagad mandel
Gör så här
1. Lägg bakplåtspapper på en plåt .
2. Tärna äpplena i ca cm-stora kuber eller tunna skivor. Smält honungen i
mikrovågsugn och rör ner i äppelbitarna. Tillsätt kanel, citronsaft och russin.
Rör om.
3. Smaka och tillsätt ev. mer honung/socker efter smak.
4. Rulla upp filodegsarken. Fukta en handduk, som du kan
lägga över de uppvikte arken medan du penslar. De torkar snabbt och blir spröda.
5. Lägg ett ark filodeg på bakplåtspappret. Pensla tunnt med smör/olja med
svepande penseldrag. Varje cm måste inte vara penslad.
6. Lägg på ett nytt ark, pensla. Lägg 6 ark på varandra med smör emellan. Lägg
äppelbitarna i en sträng mitt på filodegsarken.
7. Vik in ett par cm i kortsidorna. Pensla med smör så att det limmar sig. Vik
därefter ihop långsidorna så att du får ett fint paket. Pensla med smör på
paketet.
8. Grädda i 175 gr ca 25 min. Pudra florsocker över.
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten
Vispa ägg och socker poröst.
Sikta ned mjölet blandat med bakpulver.
Tillsätt vattnet.
Grädda i 24 cm form med löstagbar kant, ”bröad” med kokos.
175 gr 35 - 40 min
Chokladsås
2 msk kakao
2 dl vispgrädde
½ dl socker
Koka i 5 min.
Rör i 75 g smör, låt svalna och tillsätt 3 tsk vaniljsocker.
Gör flera hål i kakan med en vass kniv. Häll över chokladsåsen, garnera med
kokos.
10 bitar
25 g smör
1 msk ströbröd + 1 tsk kanel
Smörj form med löstagbar kant, c:a 24 cm. Blanda ströbröd och kanel och strö
formen med det.
Lägg i 3 st tunt klyftade äpplen.
Fyllning:
1 dl sötmandel
5 bittermandlar
200 g smör
2 ½ dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk
Mal mandeln.
Rör smör och socker luftigt. Tillsätt ägget.
Blanda i mandel och mjöl, blandat med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt
mjölken sist.
Bred smeten över äpplena.
175 gr 35 – 40 min
Låt kallna innan den stjälps upp. Pudra över ½ tsk kanel.
Ca 65-70 st
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2,5 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
10 st mortlade marianne (godiset)
1 ägg
1 uppvispat ägg till pensling
Pumpakärnor och pärslocker
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt med
hjälp av elvisp med degkrokar. Blanda samman kakao, bakpulver, mjöl,
vaniljsocker samt krossad marianne och rör ner i smöret. Tillsätt ägget och
arbeta samman allt till en jämn deg.
2. Dela degen i mindre delar och rulla ut till tunna, tumstjocka stänger. Gör
dem så långa att de ryms på en bakplåtsklädd plåt. Platta till försiktigt och
pensla med uppvispat ägg. Strö över pumpakärnor samt pärlsocker och grädda mitt
i ugnen i ca 12 minuter. Skär längderna i små bitar på snedden innan de hinner
svalna helt.
Lyxig rabarberkaka med mandelmassa och kardemumma
En lyxig kaka som passar lika bra till desserten som till en picknick-fika.
10 bitar
100 g smör
3 små ägg
2 dl strösocker
1 dl grädde
½ dl vatten
200 g riven mandelmassa
4 dl vetemjöl
150 g malen eller finhackad mandel
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 tsk nymalen kardemumma
500 g finstrimlade rabarber
¾ dl socker
2 msk potatismjöl
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform som har en
diameter på 23 cm och täck dessutom gärna botten med bakplåtspapper. Blanda
rabarbern med den lilla mängden socker samt potatismjöl i en skål.
2. Koka upp grädde och vatten i en tjockbottnad kastrull och smält därefter
smöret i den heta mjölken. Vispa ägg och strösocker till en pösig smet. Blanda
riven mandelmassa, vetemjöl, mandel, kardemumma vaniljsocker och bakpulver.
3. Rör ner grädden i äggsmeten och därefter de torra ingredienserna. Häll smeten
i formen. Krama ur rabarbern och fördela längs med kanterna. Om du lägger för
mycket rabarber i mitten är det risk att kakan sjunker ihop just där.
4. Grädda långt ner i ugnen i ca 1 timma. Sänk därefter värmen till 150 grader
och grädda i ytterligare ca 30 minuter eller tills kakan ”stannar”. Låt svalna i
formen. Pudra eventuellt florsocker över kakan innan servering.
För att lyckas med marängsmeten krävs att bunken som används är ren och fri från fett och att det inte finns någon äggula kvar i äggvitorna. Genom att tillsätta citron stabiliserar man äggvitan vid vispningen.
Börja alltid vispa på lägre hastighet med en mindre mängd
socker och öka efter hand.
Avstanna vispningen när marängen är fast och smidig.
Vispar man för länge riskerar marängen att bli grynig.
Färga gärna marängerna rosa eller gröna med några droppar karamellfärg i smeten. Smaksätt dem med hackade nötter, rostad kokos, nutella eller krossade karameller.
Vill man ha riktigt torra maränger kan man efter gräddningstiden sänka värmen till cirka 50- 60 grader och låta marängerna stå kvar i ugnen någon timme.
Ingredienser
20småmaränger
3 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk citron
Så här gör du
60minuter
1. Sätt ugnen på 125 grader. Blanda äggvitor, en tredjedel av
sockret och
citron i en bunke.
2. Börja vispa blandningen på medelhastighet tills den börjar
vitna. Blanda ner
resten av sockret, öka vispningen och fortsätt vispa till en fast och smidig
maräng.
3. Klicka upp marängen med en sked till önskad form på bakplåtspapper. Klicka
inte ut marängerna för tätt för de sväller en aning.
4. Grädda mitt i ugnen cirka 45-60 minuter beroende på storlek och om man vill
ha torra eller sega maränger.